Subsidie elektrisch rijden

 

Denkt u erover om een elektrische auto aan te schaffen? Vanaf 1 juli 2020 kunt u voor het kopen van een elektrische voertuig subsidie aanvragen! De subsidie bedraagt voor een nieuwe auto €4000 en voor een gebruikte auto €2000.

De overheid wil hiermee elektrisch rijden stimuleren. Echter, zit er aan deze regelgeving wel wat voorwaarden verbonden. Particulieren kunnen alleen subsidie aanvragen als zij aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Alleen van toepassing op 100% elektrische voertuigen (geen subsidie voor plug-in hybride auto's).
  • De catalogusprijs is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De actieradius van het model moet minimaal 120 kilometer bedragen.
  • De auto moet minimaal 3 jaar bij dezelfde eigenaar in Nederland blijven.
  • Bij het aanschaffen van een andere auto binnen 3 jaar, zal de subsidie voor een deel moeten worden terugbetaald.
  • Bij het beëindigen van het leasecontract binnen 4 jaar, stopt ook de subsidie.
  • Lees hier de complete publicatie van de Rijksoverheid.

Hoe kunt u de subsidie aanvragen?

U kunt de subsidie voor uw elektrische auto aanvragen vanaf 1 juli 2020 via de website van Rijksdienst voor Ondernemen Nederland (RVO). Echter, geldt de regeling al voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht nadat de regeling op 2 juni 2020 in de Staatscourant is gepubliceerd. De aanvraag indienen gaat met gebruik van uw DigiD.

Waarom alleen subsidie voor elektrische auto’s en geen hybride?

Plug-in hybride auto’s kunnen rijden op elektrische auto’s én fossiele brandstoffen. Deze auto’s rijden over het algemeen zuiniger dan fossiele brandstof auto’s. Echter, stoten zij nog steeds CO2 uit waardoor u voor hybride auto’s geen subsidie krijgt. 

Elektrische auto’s stoten geen broeikasgassen uit en zijn daarom beter voor het klimaat. Ook komen er steeds meer elektrische auto’s op de markt, waardoor de markt voor nieuwe en gebruikte auto’s steeds groter wordt. Dit maakt de overstap naar een elektrische auto kleiner.

Mocht u hier nog vragen over hebben, dan kunt u uiteraard bij ons terecht. Bekijk ook onze hybride en elektrische occasions!